Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/7/e/theatersperanza.be/httpd.www/plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 89

Het stuk


Het echtpaar Frank en Annie Bernaerts leeft al 20 jaar samen op basis van een leugen. Nadat hun dochter Ingrid uit het leven gestapt is, kan het wederzijdse bedrog niet langer vol gehouden worden. Zeker niet wanneer de vriend van de dochter met ‘bezwarende documenten’ opduikt om rekenschap te vragen over de dood van zijn geliefde. 
Verdrongen conflicten, frustraties en verwijten, pijnlijke herinneringen en gebeurtenissen uit het verleden dringen zich nu onweerstaanbaar op en drijven de spanning tussen de drie personages ten slotte naar een tragisch hoogtepunt.

               

Het drama in vier bedrijven situeert zich op drie niveaus:                            

  1. aan de oppervlakte wordt het verhaal van een stuklopende relatie verteld,                          
  2. daaronder situeert zich de schuldvraag waarop het antwoord allesbehalve eenvoudig blijkt te zijn,
  3. wie nog dieper graaft, komt uit bij de rol van de leugen en het bedrog in een samenleving én bij de functie van de ‘ sociale onwaarheden ‘ die mensen dagelijks hanteren.

In 1990 kreeg DE DROOMEXPRES de Visser-Neerlandiaprijs voor toneel op basis van de tekst, de woorden, de dialoog, de spanning en geladenheid tussen de personages. Ook het geluid  van de exprestrein is van wezenlijk belang. Stap voor stap worden de karakters ontleed. Telkens dringt de toeschouwer dieper door in het drama. 
Het juryverslag wijst ook op de sublieme manier waarop de auteur deze tragiek in een sterke en strakke dialoog verwoordt.

 

Auteur

Auteur Koen Vermeiren werd op 18 december 1953 in Antwerpen geboren. In 1984 promoveerde hij tot Doctor in de Letteren en Wijsbegeerte aan de Universitaire Instelling Antwerpen. 
Hij heeft tot op vandaag een rijk gevulde loopbaan: leraar Nederlands, docent aan de Academie voor Schrijfkunst Antwerpen, zelfstandig auteur sinds 1990. 
Hij schreef o.m. romans, toneelstukken, scenario’s voor VRT, VTM en Radio 3. 
Hij publiceerde literaire essays in diverse literaire tijdschriften en hij werkte de laatste twintig jaar mee aan televisiereeksen zoals WITSE, ZONE STAD, FC DE KAMPIOENEN … 
Koen werd freelance journalist voor Het Laatste Nieuws en studeerde klassieke gitaar. In 1970 richtte hij de popgroep POLTERGEIST op.

Met de steun van:

 

  Logo filez  Logo credimo Logo spes
 Logo ten Boogaerde  Logo vti  Logo argenta© 2019-2020 Theater Speranza. Alle rechten voorbehouden. Designed By DD

Please publish modules in offcanvas position.